Zmagania uczniów w ramach eliminacji szkolnych Olimpiad z dziedziny gastronomii
W październiku w naszej szkole odbył się etap szkolny dwóch olimpiad: XXIV edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności oraz XLIV edycji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.
Temat przewodni tegorocznej edycji Olimpiady o Żywieniu i Żywności brzmiał: „Żywienie a profilaktyka nadwagi i otyłości” .
Do etapu szkolnego przystąpili uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych z klasy IIIb i IIc.
Aby zakwalifikować się do etapu okręgowego należało zdobyć 80% punktów możliwych do zdobycia w I etapie szkolnym.
Wymagany próg przekroczyli uczniowie:
- z klasy IIIb – Weronika Kosterna
- z klasy IIc – Agata Pocheć,
którzy 3 stycznia 2020 roku wezmą udział w II etapie w Lublinie.
W ramach Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych uczniowie musieli się zmierzyć z zadaniem konkursowym składającym się z dwóch etapów: teoretycznego oraz praktycznego. Cześć teoretyczna polegała na rozwiązaniu testu.
W części praktycznej uczniowie z dziedziny gastronomii mieli za zadanie przygotowanie rolady biszkoptowej, rozpoznanie i omówienie zastosowania technologicznego grzybów oraz zaprezentowanie dekoracji wykonanych z rzodkiewki.
Uczennice, które zdobyły najwięcej punktów to :
- Gabriela Zimnicka – kl.IIIc
- Agata Pocheć – kl.IIc.
Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych to jeden z najstarszych i najbardziej prestiżowych konkursów wiedzy oraz umiejętności praktycznych organizowany w naszym kraju, któremu patronuje Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także Ministerstwo Środowiska.
Organizatorami olimpiad na etapie szkolnym były panie Anna Pastuszka oraz Małgorzata Płusa.

