Zmagania uczniów w ramach eliminacji szkolnych Olimpiad z dziedziny gastronomii

W październiku w naszej szkole odbył się etap szkolny dwóch olimpiad:  XXIV edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności oraz XLIV edycji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.

Temat przewodni tegorocznej edycji Olimpiady o Żywieniu i Żywności brzmiał: „Żywienie a profilaktyka nadwagi i otyłości” .

Do etapu szkolnego przystąpili uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych z klasy IIIb IIc.

Aby zakwalifikować się do etapu okręgowego należało zdobyć 80% punktów możliwych do zdobycia w I etapie szkolnym.

Wymagany próg przekroczyli uczniowie:

  • z klasy IIIb – Weronika Kosterna
  • z klasy IIc – Agata Pocheć,

którzy 3 stycznia 2020 roku wezmą udział w II etapie w Lublinie.

W ramach Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych uczniowie musieli się zmierzyć z zadaniem konkursowym składającym się z dwóch etapów: teoretycznego oraz praktycznego. Cześć teoretyczna polegała na rozwiązaniu testu.

W części praktycznej uczniowie z dziedziny gastronomii mieli za zadanie przygotowanie rolady biszkoptowej, rozpoznanie i omówienie zastosowania technologicznego grzybów oraz zaprezentowanie dekoracji wykonanych  z rzodkiewki.

Uczennice, które zdobyły najwięcej punktów to :

  • Gabriela Zimnicka – kl.IIIc
  • Agata Pocheć – kl.IIc.

Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych to jeden z najstarszych i najbardziej prestiżowych konkursów wiedzy oraz umiejętności praktycznych organizowany w naszym kraju, któremu patronuje Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także Ministerstwo Środowiska.

Organizatorami olimpiad na etapie szkolnym były panie Anna Pastuszka oraz Małgorzata Płusa.

Brak możliwości komentowania.