Technik hotelarstwa
Dlaczego warto wybrać ten zawód ?
Zawody w grupie hotelarskiej są ważne i poszukiwane na turystycznym rynku pracy. Fachowcy potrzebni są szczególnie w hotelach, pensjonatach , ośrodkach wypoczynkowych głównie w miejscowościach górskich, nadmorskich i uzdrowiskowych jak również na statkach i promach, czyli wszędzie tam, gdzie występują potrzeby związane z obsługą gości.
Rozwijająca się branża turystyczna w naszym regionie, w Polsce i w Europie oraz związana z tym rozbudowa bazy noclegowej sprawia, że wzrasta zapotrzebowanie na wykwalifikowanych pracowników obsługujących gości w hotelach.
Kwalifikacje w zawodzie technik hotelarstwa
Kwalifikacja 1. – HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
Kwalifikacja 2. – HGT.06. Realizacja usług w recepcji
Kształcąc się w zawodzie technik hotelarstwa nauczysz się
- fachowej i kompleksowej obsługi gości hotelowych
- rezerwacji usług hotelarskich
- prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich
- przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości
- przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
- przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe
- wykorzystywania programów komputerowych w branży hotelarsko – turystycznej
- planowania kosztów imprez turystycznych
- posługiwania się językiem obcym zawodowym
- obsługi rachunkowej firmy
Wymagania psychofizyczne właściwe dla zawodu technik hotelarstwa:
- bardzo dobry stan zdrowia
- zainteresowanie zawodem, akceptowanie usługowego charakteru pracy
- pełna sprawność fizyczna i psychiczna (odporność na stres)
- dobra aparycja i wysoka kultura osobista
- łatwość komunikowania się z otoczeniem
- umiejętność pracy w zespole
- umiejętność podejmowania decyzji
- samodzielność, odpowiedzialność, operatywność
- zdolności innowacyjne i adaptacyjne
- opiekuńczość, życzliwość, uprzejmość
- uczciwość
- dyskrecja
- spostrzegawczość i podzielność uwagi
Możliwość dalszego kształcenia
Technik hotelarstwa może podnosić swoje kwalifikacje poprzez kontynuację nauki w ramach studiów licencjackich i magisterskich na kierunkach:
- turystyka i rekreacja
- hotelarstwo
- gospodarka turystyczna
- gastronomia i hotelarstwo
Typowymi miejscami pracy technika hotelarstwa są:
- obiekty bazy noclegowej takie jak: zakłady hotelarskie, ośrodki wypoczynkowe, zakłady uzdrowiskowe, pensjonaty, zajazdy, gościńce, schroniska, kwatery prywatne i inne
- współczesna baza ruchoma: promowa, żeglugowa, kolejowa, lotnicza
- organy administracji samorządowej, zajmujące się usługami hotelarskimi, a także branżowe organizacje i stowarzyszenia
- prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie świadczenia usług noclegowych