Technik żywienia i usług gastronomicznych
Dlaczego warto wybrać ten zawód?
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód dla osób lubiących przygody ze sztuka kulinarną i dbających o zdrowe odżywianie. Wybierając ten zawód nauczysz się profesjonalnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podawania i prawidłowej obsługi konsumenta.
Rozwijający się przemysł turystyczny – powstawanie hoteli, restauracji, lokali gastronomicznych oraz coraz większe zainteresowanie „zdrową kuchnią” stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na rynku pracy.
Kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych
Kwalifikacja 1. – HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Kwalifikacja 2. -HGT. 12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Warunki nauki – baza dydaktyczna
Zajęcia w naszej szkole odbywają się w pracowni gastronomicznej doskonale wyposażonej w profesjonalny sprzęt gastronomiczny umożliwiający rozwijanie umiejętności zawodowych oraz w pracowni obsługi konsumenta. Zajęcia praktyczne odbywają się w blokach kilkugodzinnych, podczas których uczniowie przygotowują potrawy oraz sami je konsumują dokonując oceny ich smaku i jakości.
Kursy umożliwiające uzyskanie dodatkowych kwalifikacji
W ramach realizowanego w szkole projektu „Kształcimy specjalistów – rozwój edukacji zawodowej dla Starachowic” uczniowie zdobywają dodatkowe kwalifikacje i doświadczenie zawodowe uczestnicząc w:
- kursie barmańskim I stopnia
- kursie baristycznym
- dodatkowych zajęciach z języka angielskiego zawodowego
- płatnych stażach wakacyjnych
Absolwent szkoły będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
- oceniania jakości żywności
- rozpoznawania surowców potrzebnych do przygotowywania potraw i napojów
- przechowywania żywności
- stosowania receptur gastronomicznych
- sporządzania i ekspedycjonowania potraw i napojów
- rozróżniania metod utrwalania żywności
- stosowania sprzętu i urządzeń do sporządzania i wydawania dań
- stosowania zasad związanych z bezpieczeństwem i higiena pracy
- stosowania zasad żywienia dietetycznego
- planowania alternatywnych sposobów żywienia
- planowania żywienia dla różnych grup ludności
- rozliczania finansowego usług gastronomicznych
- wykorzystania programów komputerowych w w organizacji produkcji gastronomicznej
Możliwość dalszego kształcenia
Technik żywienia i usług gastronomicznych może podnosić swoje kwalifikacje poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunkach:
- Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
- Biotechnologia
- Dietetyka
- Gastronomia i sztuka kulinarna
- Hotelarstwo i gastronomia
- Technologia żywności i żywienia człowieka
- Żywienie człowieka i nauki konsumenckie
- Nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii
Perspektywy zatrudnienia
Technik żywienia i usług gastronomicznych może pracować w restauracji, kawiarni, hotelu, pensjonacie, zakładzie żywienia zbiorowego, w firmach zajmujących się produkcją wyrobów spożywczych jako:
- kucharz lub szef kuchni po zdobyciu doświadczenia
- kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych
- manager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych
- manager zakładu gastronomicznego
- organizator imprez kulinarnych
- mistrz sztuki kulinarnej
- pracownik firmy cateringowej
- doradca w zakresie prawidłowego żywienia
- organizator usług cateringowych
- pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej
Ponadto absolwenci mogą prowadzić własna działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.