Pani dyr. M. Wójcik serdecznie przywitała gości życząc udanych warsztatów.
Organizatorem warsztatów byli nauczyciele przedmiotów zawodowych spożywczych: Z. Adamczyk, Z. Białęcka oraz A. Pastuszka.
Spotkanie rozpoczęto prezentacją przybliżającą pojęcie savoir vivre, który jest uwarunkowany kulturowo, a więc znacząco różni się od siebie w zależności od regionu świata. Dotyczy wielu aspektów, m.in.: nakrywania do stołu, spożywania posiłków.
Zaprezentowano poprawnie nakryty stół przed przybyciem gości, klasyczny układ menu, zasady serwowania dań.
W kolejności odbyły się ćwiczenia indywidualne w kunsztownym składaniu serwetek, o takich wzorach jak: smoking, wiatraczek, wielkanocny zajączek, wachlarz domino.
Równocześnie uczniowie kl. IIIc serwowali metodą niemiecką kawę macchiato do sztukowych ciasteczek wytworzonych z ciasta kruchego, parzonego i bezowego przez uczniów kl. IIc TZiUG.
Warsztaty przebiegły w miłej atmosferze, a słuchaczki podziękowały organizatorom za przekazane treści i zdobyte umiejętności.