Kuchnia molekularna

W dniu 17.05.2016 w Zespole Szkół Zawodowych nr 1 w Starachowicach odbył się pokaz kuchni molekularnej prezentowany przez firmę The Food z Gdyni. Kuchnia molekularna w dużym skrócie to połączenie gastronomii z nauką.

Polega na przygotowaniu wyjątkowych potraw przy użyciu techniki i sprzętów dawniej wykorzystywanych raczej przez naukowców niż kucharzy. Wymaga uważnej obserwacji przemian chemicznych i fizycznych zachodzących w procesie przygotowania dań.

 

 

 

 

Po co?
Po to, aby wydobyć ze składników wszystko to, co najlepsze (zaskakujące połączenie smaków, dbałość o aromat, konsystencję i temperaturę dań). Celem pokazu było poszerzenie wiedzy na temat nowego trendu kulinarnego zdobywającego coraz większą popularność również w polskiej gastronomii.

 

Uczniowie w trakcie pokazu zapoznali się z podstawowymi technikami stosowanymi w kuchni molekularnej: sferyfikacją, żelowaniem, emulgacją, chłodzeniem ciekłym azotem i gotowaniem metodą próżniową.

 

Z naturalnych składników profesjonalnie przygotowano potrawy takie jak: Fresh Sorbet czyli purre ze świeżych owoców zamienione w sorbet przygotowane w ciekłym azocie, serek waniliowy zamieniony w sferyczne balony (zjawisko sferyfikacji), galaretki o smaku mandarynki (zjawisko żelifikacji), piany ciężkie i lekkie o smaku cytrynowym z wykorzystaniem lecytyny i lantana, łosoś gotowany sous vide z pianką cytrynową. Uczniowie z zainteresowaniem śledzili pokaz i smakowali potrawy.

 

Organizatorami pokazu byli: Zofia Białęcka, Zofia Adamczyk i Anna Pastuszka.

 

 

 

 

Skip to content