Młodzież na międzynarodowych targach cukierniczych EXPO SWEET

W dniu 20 lutego 2019 r. młodzież z klas I c, II b i III c kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po raz kolejny miała okazję uczestniczyć w najsłodszym wydarzeniu branżowym tego roku, czyli w międzynarodowych targach cukierniczych EXPO SWEET.

Expo sweet to największe cukiernicze święto w Polsce, na którym można spotkać międzynarodowych producentów z branży cukierniczo – lodziarskiej i piekarniczej. Na wydarzeniu prezentują się największe i najważniejsze firmy oferujące maszyny i surowce dla cukierników, piekarzy, lodziarzy, a także właścicieli kawiarni i restauracji. Na licznych stoiskach wystawcy z Polski i ze świata prezentują ciasta, ciastka, lody i desery.

Uczniowie mogli podziwiać bogatą ofertę warsztatową, degustacyjną oraz pokazową przygotowaną przez wystawców. Dzięki wielu degustacjom uczniowie mogli odkryć nowe, wyśmienite smaki różnych rodzajów lodów i słodyczy. Można było podziwiać cukiernicze dzieła sztuki oraz rozkoszować się smakiem kawy przygotowywanej przez profesjonalnych baristów. Ponadto można było spróbować różnego rodzaju deserów, ciast, sorbetów, lemoniad i bułeczek. Podczas targów uczniowie mieli okazję zobaczyć m. in. pokazy mistrzów cukiernictwa: ciasta i ciasteczka wegańskie, semifreddo wegańskie, dekoracje tortów i deserów na talerzach,  produkcję pralin oraz mas cukrowych.

Podczas pobytu na targach odbywały się także Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, podczas których młodzież mogła obserwować swoich rówieśników w cukierniczych zmaganiach.

Dodatkową atrakcją targów była możliwość spotkania znanego kucharza Kurta Schellera. Częstował on lodami na swoim stanowisku firmy SCHÖLLER, a także bardzo chętnie robił sobie zdjęcia z naszymi uczniami.

Opiekę nad młodzieżą sprawowały: p. Małgorzata Ślaska – Myszka, p. Renata Nowak i p. Małgorzata Płusa 

 

Brak możliwości komentowania.