Lekcja savoir-vivre prowadzona przez uczniów Technikum nr 1 w Gimnazjum nr 3 w Starachowicach

10.05.2013 r.na zaproszenie pana M. Śledziowskiego – nauczyciela Gimnazjum nr 3 w Starachowicach, uczniowie ZSZ nr 1 kształcący się w zawodzie technik organizacji usług gastronomicznych wraz z panią     A. Pastuszką gościli na lekcji wychowawczej w klasie III w Gimnazjum nr 3 w Starachowicach.

 

Nauczycielka przedmiotów zawodowych i uczennice: Aleksandra Labudova, Ola Jasztal i Magdalena Świerczyńska (klasa II c) przekazywały tajniki savoir-vivre’u przy stole.

Gimnazjaliści dowiedzieli się m. in. jak prawidłowo dekorować i nakrywać stół w zależności od menu, który kieliszek jest przeznaczony do jakiego alkoholu. Poznali również mowę sztućców i nauczyli się dekoracyjnie składać serwetki. Zdobyli także wiele cennych informacji na temat kulturalnego spożywania posiłków i zachowania przy stole, które z pewnością będą bardzo przydatne podczas wytwornego obiadu w ekskluzywnej restauracji i w codziennym życiu.

 

 

 

Brak możliwości komentowania.