Konkurs gastronomiczny
Dnia 27 marca 2015 r. odbył się szkolny konkurs gastronomiczny o nagrodę Szefa Kuchni
Celem konkursu było doskonalenie umiejętności zawodowych, integracja pracy w zespole, poznanie zwyczajów regionalnych i świątecznych.
Zadaniem uczniów było:
– ułożenie menu na wybrany rodzaj śniadania
– wykonanie czterech porcji potrawy
– nakrycie stołu
– prezentacja wybranej potrawy.
Ocenie podlegało: ułożone menu, wykonanie potrawy, smak potrawy i aranżacja stołu.
Po uroczystym otwarciu konkursu przez Panią Dyrektor Agnieszkę Wybraniec, uczniowie przystąpili do wykonania zadania konkursowego.
Wykonanie potraw i aranżacje stołów oceniła komisja w składzie: Pani Wicedyrektor Beata Pomorska oraz nauczyciele pp. Monika Maciejczak i Michał Wojtyszek.
Nagrodę główną – tort – wykonany przez Szefa Kuchni wygrał zespół z kl. IIc w składzie: Luiza Jaros, Patrycja Markowicz, Weronika Tusińska i Mateusz Orzeł.
Druga nagroda przypadła uczniom: Sylwii Celary, Marlenie Mirkiewicz i Adrianowi Domańskiemu, a trzecią nagrodę zdobyły uczennice klasy IV c: Natalia Biel i Adrianna Niewczas.
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy i upominki.
Smak i wygląd potraw, jak również dekoracja stołów wzbudziły podziw i zachwyt komisji. Członkowie jury podkreślili duże zaangażowanie i kreatywność młodzieży.
Zarówno uczestnicy, jak i organizatorzy, liczą na kolejne edycje konkursu.