Konkurs gastronomiczny

Dnia 27 marca 2015 r. odbył się szkolny konkurs gastronomiczny o nagrodę Szefa Kuchni

„Śniadanie z jajem”
Konkurs adresowany był do uczniów klas gastronomicznych i hotelarskich ZSZ nr 1.Jego organizatorami byli nauczyciele zawodu: pp. Małgorzata Ślaska-Myszka, Monika Maciejczak, Małgorzata Płusa oraz kucharz p. Jarosław Głowacki.

Celem konkursu było doskonalenie umiejętności zawodowych, integracja pracy w zespole, poznanie zwyczajów regionalnych i świątecznych.

Zadaniem uczniów było:
– ułożenie menu na wybrany rodzaj śniadania
– wykonanie czterech porcji potrawy
– nakrycie stołu
– prezentacja wybranej potrawy.

Ocenie podlegało: ułożone menu, wykonanie potrawy, smak potrawy i aranżacja stołu.

Po uroczystym otwarciu konkursu przez Panią Dyrektor Agnieszkę Wybraniec, uczniowie przystąpili do wykonania zadania konkursowego.

Wykonanie potraw i aranżacje stołów oceniła komisja w składzie: Pani Wicedyrektor Beata Pomorska oraz nauczyciele pp. Monika Maciejczak i Michał Wojtyszek.

Nagrodę główną – tort – wykonany przez Szefa Kuchni wygrał zespół z kl. IIc w składzie: Luiza Jaros, Patrycja Markowicz, Weronika Tusińska i Mateusz Orzeł.

Druga nagroda przypadła uczniom: Sylwii Celary, Marlenie Mirkiewicz i Adrianowi Domańskiemu, a trzecią nagrodę zdobyły uczennice klasy IV c: Natalia Biel i Adrianna Niewczas.

Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy i upominki.

Smak i wygląd potraw, jak również dekoracja stołów wzbudziły podziw i zachwyt komisji. Członkowie jury podkreślili duże zaangażowanie i kreatywność młodzieży.

Zarówno uczestnicy, jak i organizatorzy, liczą na kolejne edycje konkursu.

Brak możliwości komentowania.