Konkurs Gastronomiczny w Kielcach

4 marca 2010 r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbył się Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny pod hasłem

„Wiosenne inspiracje z łososiem i warzywami w rolach głównych”.

W konkursie brali udział uczniowie szkół z terenu województwa świętokrzyskiego kształcący się w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego, technik hotelarstwa i technik kucharz.

Naszą szkołę reprezentowali uczniowie Daniel Czyż (kl. IVd) oraz Mateusz Wojtasik (kl. IVc).
W ramach prac konkursowych wykonali dania zasadnicze z łososia. Daniel wykonał łososia marynowanego w czerwonym winie, a Mateusz lasagne z łososiem i szpinakiem.

Jury oceniało prace konkursowe uwzględniając organizację pracy, technikę wykonania, sposób podania, smakowitość potrawy.

Uczeń Daniel Czyż zajął II miejsceMateusz Wojtasik – IV.

Przygotowaniem uczniów zajmowali się nauczyciele przedmiotów zawodowych mgr inż. Zofia Białęcka, mgr inż. Anna Pastuszka oraz szef kuchni Hotelu Europa w Starachowicach Pan Marcin Bródka.

 

Brak możliwości komentowania.