Konkurs Gastronomiczny w Kielcach
4 marca 2010 r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbył się Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny pod hasłem
„Wiosenne inspiracje z łososiem i warzywami w rolach głównych”.
W konkursie brali udział uczniowie szkół z terenu województwa świętokrzyskiego kształcący się w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego, technik hotelarstwa i technik kucharz.
Naszą szkołę reprezentowali uczniowie Daniel Czyż (kl. IVd) oraz Mateusz Wojtasik (kl. IVc).
W ramach prac konkursowych wykonali dania zasadnicze z łososia. Daniel wykonał łososia marynowanego w czerwonym winie, a Mateusz lasagne z łososiem i szpinakiem.
Jury oceniało prace konkursowe uwzględniając organizację pracy, technikę wykonania, sposób podania, smakowitość potrawy.
Uczeń Daniel Czyż zajął II miejsce a Mateusz Wojtasik – IV.
Przygotowaniem uczniów zajmowali się nauczyciele przedmiotów zawodowych mgr inż. Zofia Białęcka, mgr inż. Anna Pastuszka oraz szef kuchni Hotelu Europa w Starachowicach Pan Marcin Bródka.
