Konferencja z okazji Światowego Dnia Zdrowia

Po raz kolejny uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w konferencji profilaktycznej zorganizowanej w ramach tegorocznych obchodów Światowego Dnia Zdrowia, który przypada na dzień 7 kwietnia, dla uczczenia rocznicy powstania WHO w 1948 r.

Tematem przewodnim ogłoszonym przez Światową Organizację Zdrowia WHO jest „Bezpieczeństwo Żywności”, a hasłem tegorocznych obchodów – „Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”.

Spotkanie, w którym uczestniczyli uczniowie starachowickich szkół ponadgimnazjalnych wraz ze swoimi opiekunami odbyło się 9 kwietnia 2015 roku w Sali Konferencyjnej „Olimpia” Urzędu Miasta w Starachowicach.

ZSZ Nr 1 reprezentowała młodzież z klasy IC, pod opieką nauczyciela biologii i chemii p. Anny Sadaj-Łaszewicz.

Gośćmi specjalnymi zaproszonymi na konferencję byli: Wicestarosta Powiatu p. Agata Wojtyszek, Prezydent Miasta p. Marek Materek,Wiceprezydent Miasta p. Jerzy Miśkiewicz, Radny Powiatu p. Cezary Berak, lek. med. p. Tomasz Walendziak, p. Magdalena Kołak z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Starachowicach: pp. dyr. Ewa Drożdż, Halina Szary i Agnieszka Pastuszka.

Uczestnicy konferencji wysłuchali trzech pouczających wykładów:

– lekarz p. Tomasz Walendziak przybliżył tematy: nadwagi i otyłości – sposoby określania ich typów, wyznaczanie współczynnika BMI, zalecenia medyczne w przypadku wystąpienia tych schorzeń oraz działalność poradni chorób metabolicznych w Starachowicach; nowotwory – przyczyny, statystyki dotyczące zachorowalności i umieralności, diety antynowotworowe;

– p. Magdalena Kołak zaprezentowała działający od 2004 roku program „Poznaj dobrą żywność”, który wyróżnia jakościowe produkty żywnościowe; program skierowany jest do producentów żywności, którzy chcą potwierdzenia, że ich produkty są wysokiej wartości, i do konsumentów, którzy poszukują na rynku wartościowych produktów;

– p. Halina Szary zwróciła uwagę słuchaczy na zanieczyszczenia żywności i ich skutki dla zdrowia człowieka oraz na systemy zabezpieczające żywność przed zakażeniami.





Organizatorzy zapewnili uczestnikom ciekawe materiały informacyjne oraz kosze z polskimi, zdrowymi jabłkami.


Oprawę artystyczną zapewnił zespół „Kameleon” z ZSZ Nr 3 w Starachowicach.

Brak możliwości komentowania.