Historyczny Mikser Kulinarny

W dniu 16 listopada grupa uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, uczestniczyła w pierwszym w tym roku szkolnym spotkaniu z cyklu Mikser Kulinarny organizowanym przez firmę MAKRO Cash & Carry.

W tym roku do programu Szef dla młodych talentów dołączyli uczniowie z klasy Ic.  Piątkowe spotkanie poświęcone było kuchni historycznej w związku z setną rocznicą odzyskania Niepodległości przez Polskę. Młodzież miała okazję wysłuchać pasjonującego wykładu o wpływie zaborców na kuchnię regionalną, który wygłosił prof. Jarosław Dumanowski, kierujący Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

Pokaz kulinarny prowadzony był przez Michała Grzywacza i Cezarego Powały – szefów kuchni pokazowej hali MAKRO w Warszawie. Dania jakie przygotowali kucharze nawiązywały do kuchni staropolskiej, ale w wersji nowoczesnej. Uczniowie mieli okazję pomagać przy sporządzaniu combra jagnięcego metodą sous vide oraz bulionu z żabich udek, które podczas próbowania budziły wiele emocji.

Na koniec uczniowie pisali Quiz wiedzy, którą zdobyli podczas spotkania. Ponadto organizatorzy sprezentowali każdej szkole książkę kulinarną „Sto receptur na Sto lat Niepodległości”, w której znajdują się oryginalne receptury historyczne pochodzące z różnych regionów XIX i XX – wiecznej Polski opracowane przez wybitnych kucharzy z całego kraju.

Miksery kulinarne to fantastyczna inicjatywa, dzięki której uczniowie szkół gastronomicznych mogą zgłębiać swoją wiedzę kulinarną. Koordynatorem udziału w programie firmy MAKRO jest pani Emilia Nowak – Dziura, która organizuje wyjazdy i sprawuje opiekę nad uczniami.

Brak możliwości komentowania.