26 uczniów z klas II i III kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyło w warsztatach zorganizowanych przy współpracy nauczycieli przedmiotów zawodowych pani Zofii Białęckiej i Anny Pastuszki z Agencją Rynku Rolnego w Kielcach.
Zajęcia z młodzieżą prowadził pan Michał Markiewicz, który jest szefem kuchni w restauracji „Ogień” w czterogwiazdkowym hotelu Qubus w Kielcach, nauczycielem oraz wiceprezesem Świętokrzyskiej Fundacji Szefów Kuchni i Kucharzy.
W naszej szkolnej pracowni mistrz prowadził pokaz sporządzania trzech potraw – racuchów z warzyw korzeniowych podanych na chrupiącej sałacie z kwaśną śmietaną, fileta saute z piersi kurczaka podany na ciepłej sałacie z cieciorki i pstrąga na risotto z pęczaku z warzyw.
Wykonując potrawy z produktów dostępnych, znanych lecz rzadziej stosowanych w naszej kuchni zwrócił uwagę na ich wartości odżywcze i udzielił przy tym wielu cennych praktycznych wskazówek. Następnie nasi uczniowie stanęli do zmagań konkursowych i gotowali pod czujnym okiem mistrza. Ich zadaniem było wykonać potrawy z dostępnych surowców. Pierwsze miejsce zajęła Partycja Markowicz z klasy IIIc.
Uczniowie otrzymali cenne nagrody a wszyscy uczestnicy warsztatów książki z recepturami na potrawy regionalne. Zajęcia zakończyły się degustacją wykonanych potraw smakiem i wyglądem których wszyscy zachwycali się.