Ekskluzywne warsztaty kulinarne z sosami tabasco

W dniu 13 czerwca 2018 r. uczeń naszej szkoły kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, Mikołaj Wosik, wraz z panią Emilią Nowak-Dziura mieli okazję uczestniczyć w wyjątkowych warsztatach kulinarnych organizowanych przez firmę Develey. Tematem przewodnim spotkania było użycie różnych rodzajów sosów TABASCO do dań, napojów i deserów. Warsztaty prowadzone były przez Międzynarodowego Brand Chefa TABASCO – Garego Evans’a.

Podczas spotkania każdy czynnie uczestniczył w przygotowywaniu dań z przepisów szefa Evans’a, które na koniec pojawiły się na stole do wspólnej konsumpcji. Na stole znalazły się m.in. takie pozycje jak: żeberka BBQ, pikantne krewetki w panierce, szaszłyki z polędwicy wołowej, tacos z grillowanym kurczakiem, sałatka śródziemnomorska, lody guacamole czy sernik jagodowy do góry nogami.  Do każdego z dań miały zastosowanie różne rodzaje sosów TABASCO. Zespół z naszej szkoły przygotował sałatkę śródziemnomorską z dressingiem aromatyzowanym sosem TABASCO Green Papper. Dzięki połączeniu świeżych warzyw, aromatycznych ziół, sera feta oraz dressingu uzyskany został efekt wyjątkowej sałatki stanowiącej idealny dodatek do dań mięsnych.

Przez cały  czas trwania warsztatów panowała bardzo przyjazna atmosfera pozwalająca na integrację z innymi uczestnikami. Osoby biorące udział w wydarzeniu pochodziły z różnych środowisk. Byli zarówno amatorzy, szefowie kuchni, uczestnicy znanych programów kulinarnych czy blogerzy kulinarni.

Dzięki takim inicjatywom nasza szkoła daje możliwości rozwoju pasji kulinarnej uczniów, zdobycia przez nich nowych doświadczeń oraz poznania ciekawych osób z branży gastronomicznej. Pomysłodawcą, organizatorem i opiekunem wyjazdu była Pani Emilia Nowak – Dziura, nauczyciel przedmiotów zawodowych w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.

 

Brak możliwości komentowania.