Dekoracja stołu na imprezę andrzejkową


Dnia 26.11.2015 r. uczniowie trzecich klas Gimnazjum nr 3 w Starachowicach odwiedzili naszą szkołę. Uczestniczyli Oni w prezentacji dotyczącej „Dekoracji stołu na imprezę andrzejkową”.

Pokaz ten został przygotowany przez nauczycieli przedmiotów gastronomicznych: M. Maciejczak, K. Stachurską i M. Płusę wraz z młodzieżą klas II: Agatą Orzeł, Julią Surmą, Hubertem Kończakiem, Michałem Fiślakiem i klas III: Weroniką Tusińską, Moniką Wąchocką oraz Albertem Jopkiewiczem.

Gimnazjaliści dowiedzieli się jak w łatwy i prosty sposób przygotować stół na imprezę andrzejkową, rozpoczynając od dekoracji stołu po przygotowanie drobnego poczęstunku (kanapeczek, koreczków, ciasteczek, zimnych napojów oraz fontanny czekoladowej, która cieszyła się największym powodzeniem). Uczniowie mogli również nauczyć się kilku technik składania serwetek, które prezentowały uczennice klasy III uczące się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Ogromnym zainteresowaniem cieszyła się prezentacja dekoracji warzyw i owoców metodą carvingu wykonywana przez ucznia klasy trzeciej Alberta Jopkiewicza.

Gimnazjaliści zwiedzili pracownię gastronomiczną, w której odbywają się zajęcia praktyczne uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Uzyskali szereg informacji na temat kształcenia w tym zawodzie. Z zainteresowaniem zadawali pytania, na które uczniowie naszej szkoły wspólnie z nauczycielami udzielali odpowiedzi. Wzięli również udział we wróżbach andrzejkowych (lanie wosku).
Na zakończenie spotkania odbył się wspólny poczęstunek.

Brak możliwości komentowania.