Dania z jajkiem w roli głównej – warsztaty dla gimnazjalistów

W dniu 24 lutego 2015 roku w nowoczesnej pracowni gastronomicznej naszej szkoły odbyły się zajęcia z udziałem gimnazjalistów i uczniów z kl. 1c i 2c (zawód: technik żywienia i usług gastronomicznych), a także z kl. 1b (zawód: technik hotelarstwa) na temat: Szybkie i smaczne dania z jajkiem w roli głównej.

Prowadząca zajęcia wicedyrektor Zofia Białęcka podzieliła się wiedzą z zakresu budowy, wartości odżywczej jaj i ich zastosowanie w produkcji potraw.

 

Spośród proponowanych potraw uczestnicy warsztatów wybrali do wykonania następujące:

panierowane filety z kurczaka nadziewane pastą jajeczno-serową
kotlety z jaj
szkockie jajka
jajka w koszulce (poszetowe) na toście
kurczaki wielkanocne i myszki z jaj

Sporządzając potrawy uczniowie pracowali indywidualnie lub w parach, pilnie przestrzegając wymogów receptur i reżimu technologicznego. Nauczyciel kontrolował przebieg procesu technologicznego, dbał nie tylko o wysoką jakość potraw, ale także o ich estetyczne i atrakcyjne podanie.

W trakcie tych zajęć gimnazjaliści nabywali nowych umiejętności, np. sprawdzania świeżości jaj próbą wodną, czy dezynfekcji jaj z wykorzystaniem promieni UV. Byli bardzo zainteresowani specyfiką produkowanych potraw.

Podsumowaniem zajęć było spotkanie przy stosownie nakrytym stole, zastawionym wyprodukowanymi przysmakami i ich ocena organoleptyczna.

Sądząc po wypowiedziach uczestników zajęć był to czas właściwie wykorzystany, ponieważ poznali, jak zdobywa się praktyczne umiejętności wymagane na rynku pracy.

Nowoczesna pracownia i jej wyposażenie daje duże możliwości ćwiczenia umiejętności kluczowych w zawodach gastronomicznych.

ZAPRASZAMY NA KOLEJNE WARSZTATY!

Brak możliwości komentowania.