Zajęcia z wykorzystaniem programu Dietetyk Pro
Jednym z głównych celów drugiej edycji projektu „Kształcimy specjalistów – rozwój edukacji zawodowej dla Starachowic” realizowanego wspólnie z Akademią Przedsiębiorczości w Starachowicach w partnerstwie z Powiatem Starachowickim i Specjalną Strefą Ekonomiczną jest nabycie przez uczniów kompetencji, umiejętności i kwalifikacji zawodowych zwiększających szanse na rynku pracy.
Dla uczniów kształcących się na kierunku Technik żywienia i usług gastronomicznych jest to możliwe dzięki zakupionemu w ramach projektu profesjonalnemu programowi do układania jadłospisów dostosowanych do danej jednostki chorobotwórczej – Dietetyk Pro.
Wykorzystywany on jest na zajęciach praktycznych w ramach kształcenia w drugiej kwalifikacji związanej z organizacją usług gastronomicznych.
Uczniowie posługując się tym programem uczą się w jaki sposób przeprowadzić kompleksowy wywiad żywieniowy, wyliczyć zapotrzebowanie energetyczne, ocenić sposób żywienia. Program daje możliwość układania diet, zarówno eliminacyjnych, jak i w różnych jednostkach chorobowych.
Uczniowie dowiadują się w jaki sposób zachować zdroworozsądkowe podejście do żywienia, trwale zmieniając swoje nawyki żywieniowe. Uczą się jak zdrowo odżywiać się, nie tracąc jednocześnie przyjemności z jedzenia.
W ramach zajęć praktycznych na pracowni gastronomicznej przygotowują w oparciu o wcześniej opracowane jadłospisy swoje prawidłowo zbilansowane posiłki.
Zajęcia z wykorzystaniem programu Dietetyk Pro to także doskonały początek przygody dla uczniów przygotowujących się na studia z dietetyki, a także wspaniałe narzędzie dla wszystkich pasjonatów zdrowego żywienia.