W krainie słodyczy, czyli wizyta uczniów na międzynarodowych targach EXPO SWEET w Warszawie

 

W dniu 1 marca 2017 r. uczniowie naszej szkoły z klas I C, II C i III C, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, mieli okazję uczestniczyć w najsłodszym wydarzeniu branżowym tego roku, czyli w międzynarodowych targach cukierniczych EXPO SWEET.

Jest to największa impreza tego typu w naszym kraju, która skupia w jednym miejscu środowisko cukierniczo – lodziarsko – piekarskie. Podczas targów uczniowie mieli okazję zobaczyć m. in. pokaz wykonania tortów obrotowych, produkcję pralin formowanych z wykorzystaniem nowoczesnych trendów w dekoracji, krojenie ciast i tortów krajalnicą ultradźwiękową czy wypiek chleba farmerskiego. Dodatkowo w trakcie targów odbywały się VII Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, podczas których młodzież mogła podejrzeć swoich rówieśników z całej Polski w ich zmaganiach. Młodzi mistrzowie cukiernictwa mieli do przygotowania tort deserowy jednopoziomowy oraz deser na talerzu, których tematem przewodnim były słowa Jana Pawła II: „Wisła – rzeka wszystkich ziem polskich, rzeka naszych dziejów”.
Organizatorzy oraz wystawcy zadbali o podniebienia nawet największych łasuchów. Podczas targu była możliwość darmowej degustacji prezentowanych wyrobów. Szczególną popularnością cieszyły się lody w różnej formie oraz w nieskończonej gamie smakowej. Najbardziej nietypowe były lody o smaku czosnku, lody bezcukrowe, lody wegańskie oraz tajskie. Ponadto można było spróbować różnego rodzaju deserów, ciast, sorbetów, lemoniad i bułeczek. Uczniowie znaleźli się w „cukierniczym raju”, gdzie każdy znalazł coś dla siebie.
Organizatorami oraz opiekunami wyjazdu były panie Emilia Nowak-Dziura, Małgorzata Płusa oraz Monika Maciejczak.

Brak możliwości komentowania.