Udział gimnazjalistów w warsztatach: Sporządzanie deserów i napojów na bazie kawy i czekolady

W dniu 23.02.2013 r.do naszej szkoły przybyli gimnazjaliści klas trzecich z Zespołu Szkół w Rzepinie, z Gimnazjum w Chybicach i Pawłowie by uczestniczyć w warsztatach – Sporządzanie deserów i napojów na bazie kawy i czekolady w ramach projektu „Jestem uczniem – będę pracownikiem”.

Projekt jest realizowany we współpracy z Akademią Przedsiębiorczości a współfinansowany w ramach EFS Program Operacyjny Kapitał Ludzki Działanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego.Zajęcia odbywały się w nowoczesnej pracowni technologii gastronomicznej w godzinach od 8.00 do 13.00.

Uczniowie w trakcie warsztatów zaprezentowali praktyczną wiedzę dotyczącą przebiegu procesu technologicznego:

  • wybranych deserów i napojów
  • zasadę obsługi maszyn i urządzeń
  • ekspedycję potraw
  • obsługę konsumentów

Prowadząca zajęcia wicedyrektor Zofia Białęcka serdecznie powitała gimnazjalistów, nawiązała do tematyki spotkania, podzieliła się wiedzą na temat historii kawy, czekolady i produkcji wyrobów z kawy i czekolady. Następnie uczniowie przystąpili do realizacji ćwiczeń, wykonując je indywidualnie bądź grupowo.

Powstały wyroby

  • Ciasta
    • kawowe herbatniki z orzechami
    • herbatniki kawowe
    • bezy o smaku mocha
  •  Kawowe drinki
    • koktajl mleczny Mocha
  • Kawa
    • espresso- Macchiato
    • Caffe Macchiato
    • Cafe Latte
    • Cappuccino- po wiedeńsku

Ponadto uczniowie zdobili kawę wzorami rysowanymi i z wykorzystaniem czekolady.

Gimnazjaliści w trakcie warsztatów próbowali nabyć umiejętności np. sporządzanie kawy, składanie serwetek. Byli ciekawi przebiegu wszystkich czynności, które składały się na efekt końcowy.

Podsumowaniem warsztatów było spotkanie przy pięknie nakrytym stole z udziałem pani dyrektor szkoły Agnieszki Wybraniec, nauczycielki przedmiotów zawodowych pani Anny Pastuszki, połączone z serwowaniem wyrobów i oceną organoleptyczną.

Sądząc po wypowiedziach gimnazjalistów, nie był to czas stracony ponieważ poznali jak zdobywa się praktyczne umiejętności. Dzięki narzędziu jakim jest pracownia technologii gastronomicznej otworzyła się nowa przestrzeń możliwości do dowolnej aranżacji w produkcji kulinarnej i ćwiczenie umiejętności kluczowych w zawodzie.

Skip to content