UDANA PRAKTYKA ZAWODOWA W SŁONECZNEJ ITALII w Programie Operacyjnym Wiedza Edukacja Rozwój

Dwudziestoosobowa grupa młodzieży z Zespołu Szkół Zawodowych nr 1 wróciła niedawno z Włoch, gdzie spędziła cztery niezapomniane tygodnie realizując swoje praktyki zawodowe.

Uczestnicy brali udział w praktykach zagranicznych w ramach projektu pt. „Zdobywanie kompetencji zawodowych uczniów ZSZ nr 1 na europejskim rynku pracy” o numerze 2016-1-PL01-KA102-023946 w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i Szkolenia Zawodowe.

W okresie 24.04 – 19.05.2017 r. uczennice i uczniowie klas IIIa, IIIb i IIId w zawodzie technik ekonomista, technik hotelarstwa oraz technik żywienia i usług gastronomicznych odbyli praktyki zawodowe w Rimini we Włoszech.
Włoski partner projektu firma Sistema Turismo, z którą szkoła współpracuje od wielu lat, w oparciu o uzgodniony program, zgodnie z potrzebami i zainteresowaniami uczestników, zapewnił wysoki poziom praktyk zawodowych w firmach na terenie Rimini i Cattolica.

Miejsca staży w firmach przyjmujących były następujące:

  1. Agata Celuch (technik ekonomista) – F&F GESTIONI-Hotel Cristallo, Cattolica
  2. Ewa Gołębska (technik ekonomista) – PIANETAITALIA.COM, Rimini
  3. Natalia Kasperkiewicz (technik ekonomista) – GARIBALDI SRL – Hotel Kursaal, Cattolica
  4. Karolina Miernik, Adrian Kowalik (technik ekonomista) – LICEO „GIULIO CESARE” – „MANARA VALGIMIGLI”, Rimini
  5. Marlena Stachuczy (technik ekonomista) – ISTITUTO COMPRENSIVO STATALE “FERMI”, Rimini
  6. Natalia Tuźnik (technik ekonomista) – ITTS „ODONE BELLUZZI – LEONARDO DA VINCI”, Rimini
  7. Klaudia Fulara, Sylwia Litwinek (technik hotelarstwa) – ACCADEMIA HOTEL NORINA S.R.L., Rimini
  8. Kinga Kiełbasa (technik hotelarstwa) – VESPUCCI 1-11 SRL – La Taverna degli Artisti, Rimini
  9. Karolina Kruk, Anna Rachtan (technik hotelarstwa) – HOTEL GENTY DI BIOTTI GRAZIANO, Rimini
  10. Michał Mirkiewicz, Kacper Rojek (technik hotelarstwa) – VESPUCCI 1-11 SRL – Hotel La Perla, Rimini
  11. Manuela Klepacz, Monika Orzeł, Marta Olesińska, Angelika Saramak (technik żywienia i usług gastronomicznych) – VESPUCCI 1-11 SRL – La Taverna degli Artisti, Rimini
  12. Paulina Kowalczyk, Nina Miller (technik żywienia i usług gastronomicznych) – SAVOR SRL RESTAURANT SOTTO SALE, Rimini

Realizacja projektu otworzyła nowe możliwości w odniesieniu do pracy zawodowej uczestników.
Młodzież poznawała zasady funkcjonowania firm, uczyła się sporządzania potraw kuchni włoskiej, urządzania hotelu oraz jego obsługi. Miała również możliwość sprawdzenia swoich umiejętności zawodowych i językowych, które doskonaliła też przed wyjazdem. Umiejętności oraz zaangażowanie w pracę naszych uczniów zostały wysoko ocenione przez włoskich pracodawców.

Certyfikaty i znaczenie projektu
Wszyscy uczestnicy biorący udział w praktykach zagranicznych uzyskują certyfikaty od firm przyjmujących, dokument Europass Mobility oraz indywidualne karty oceny efektów uczenia się, zgodnie z ideą ECVET, do której odnosi się projekt. Dokumenty potwierdzają, że uczestnicy poznawali nowe sposoby i metody pracy w firmach włoskich, nabyli umiejętności językowe – porozumiewania się z pracownikami w języku angielskim, organizacyjne – praca w zespole, rzetelność i dokładność na stanowisku pracy. Praktyka w odmiennych warunkach gospodarczych i kulturowych wzmocniła cechy ich osobowości – pewność siebie, otwartość na innych ludzi, komunikatywność. Umiejętności praktyczne są powiązane z zainteresowaniami i pracą zawodową.
Istotnym elementem projektu jest realizacja programu kulturowego. Podczas pobytu we Włoszech uczniowie poznawali przebogatą kulturę tego kraju. Zwiedzili wiele wspaniałych miejsc: Rimini, San Marino i Florencję. Udział w projekcie potwierdził, że mobilność jest jednym z najważniejszych sposobów zdobywania nowych kompetencji (wiedzy, umiejętności i postaw) w myśl doskonalenia rozwoju uczestników i zwiększania szans ich zatrudnienia na rynku pracy.
Projekt opracował i koordynuje zespół nauczycieli szkoły: Ewa Góźdź, Maria Antonik, Maria Bartos, Hanna Jasek. Całością zarządza dyrektor szkoły Monika Wójcik. Działania związane z całym projektem zaplanowane są na okres od listopada 2016 do czerwca 2018.

Kolejna 20-osobowa grupa uczniów odbędzie praktyki zagraniczne w przyszłym roku szkolnym w wybranych przedsiębiorstwach na terenie Hiszpanii.

Koordynatorzy

Załączniki
legenda_wzor.doc
Ranking_uczniow_wzor.xls

Skip to content