Uczyli się od mistrza
W Zespole Szkół Zawodowych nr 1 w Starachowicach zorganizowano 14 grudnia br. warsztaty kulinarne pod hasłem „Wiemy, co jemy i zdrowo żyjemy”.Uczestniczyła w nich młodzież z klas o profilu gastronomicznym.
Smakowite zajęcia prowadził Paweł Staś, szef kuchni kieleckiej restauracji Monte Carlo. Młodzież z klasy II i III, adepci zawodu technik żywienia i gospodarstwa domowego z nauczycielką Anną Pastuszką, miała możliwość poznać kulinarne ciekawostki i tajniki potraw naszych regionalnych smakołyków. Były żeberka wieprzowe duszone w białej kapuście, sos kurkowy, zalewajka świętokrzyska, i ryba.
– Działania Agencji Rynku Rolnego dotyczą również promocji produktów rolnospożywczych, więc zaproponowaliśmy uczniom Zespołu Szkół Zawodowych nr 1 w Starachowicach zajęcia kulinarne – powiedziała GAZECIE Agnieszka Duda, kierownik Sekcji Informacji i Promocji Agencji Rynku Rolnego, Oddział Kielce.
Młodzież losowała zestawy kulinarne, które należało przygotować. Do wyboru były ślimaczki drobiowe z boczkiem, tradycyjna ryba po grecku, racuchy buskie z ananasem i sałatka nicejska. Praca paliła się im w rękach, a radą i pomocą służył zawodowy kucharz. Potrawy były przesmaczne, ocenili degustujący je przy wspólnym stole.