Szef dla młodych talentów o tradycjach wigilijnych

W dniu 15 grudnia 2017 r. nasi uczniowie z klasy II c uczestniczyli w ostatnim w tym roku spotkaniu w ramach cyklu „Szef dla młodych talentów”.
Tematem przewodnim przedświątecznego spotkania były Ryby w kontekście nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. Bohaterem spotkania był KARP. Mnóstwo przygotowanych atrakcji i tym razem nie rozczarowała uczestników.

Podczas pokazu kulinarnego, prowadzonego przez szefów kuchni pokazowej w hali MAKRO, uczniowie mieli okazję obserwować przygotowanie tradycyjnego karpia z nutami nowoczesności. Ryba przygotowana metodą sous vide w towarzystwie sosu piernikowego na bazie coli i kompotu z suszu z warzywami baby zrumienionymi na maśle i fondantem z ziemniaka. Połączenia smakowe i forma prezentacji zachwyciły każdego. Oprócz informacji o przygotowywanej potrawie, szefowie kuchni, opowiadali o szczeblach swojej kariery kulinarnej oraz o pokorze jakiej uczy ten zawód.

Po części kulinarnej młodzież spotkała się Matiasem Glusmana – sommelierem wodnym i ekspertem Coca – coli , który udowodnił, że określenie „sommelier” nie jest zarezerwowane jedynie dla znawcy win. Prowadzący przeniósł słuchaczy w świat różnego rodzaju wód, dając wskazówki dotyczące doboru wody do potraw.

Ostatnią częścią spotkania była prezentacja produktowa Piotra Zycha, starszego specjalisty ds. ryb w firmie MAKRO Polska. Prezentacja dotyczyła hodowli, odmian oraz połowów karpia. Młodzież z zaciekawieniem słuchała o czasie chowu i płynących zagrożeniach środowiskowych. Na koniec Piotr Zych pokazał jak uzyskać idealny filet z karpia.

Podczas każdej części Miksera, uczniowie naszej szkoły aktywnie odpowiadali na zadawane pytania, zdobywając nagrody, z których najbardziej cenne okazały się bluzy kucharskie. Jak zawsze na koniec spotkania odbył się test wiedzy, w którym nagrodą główną jest tygodniowy staż w wybranej restauracji.

Opiekę nad uczniami sprawowały Emilia Nowak – Dziura i Małgorzata Płusa.

Brak możliwości komentowania.