Półmetek realizacji stażu w ramach projektu „Od mobilności do przedsiębiorczości”

Uczniowie ZSZ nr 1 już od 2 tygodni przebywają na stażu w Walencji w ramach projektu „Od mobilności do przedsiębiorczości”.

Projektem objęta jest młodzież kształcąca się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik usług fryzjerskich.

Za nimi pierwsze, najtrudniejsze chwile związane z odnalezieniem się w nowym środowisku, przyzwyczajaniem się do innych warunków życia, nowego miejsca pracy i nowych obowiązków oraz radzeniem sobie z komunikacją w języku obcym.
Czasem uczniom udaje się porozumieć się w języku angielskim, jednakże językiem dominującym jest język hiszpański, co oznacza konieczność szybkiego przyswojenia sobie podstaw tego języka. Uczniowie radzą sobie z tym bardzo dobrze, potwierdzając tym samym regułę, że najlepszym sposobem uczenia się języka obcego jest przebywanie wśród mieszkańców tego kraju.

Uczniowie w czasie wymiany obserwują jak funkcjonują hiszpańskie zakłady fryzjerskie oraz gastronomiczne. Są już także w stanie samodzielnie przygotować tradycyjne dania, takie jak: paella, pescado, ensaladilla rusa oraz nustra crema de calabacin con questo de cabra gratinado czy zastosować nowo poznane techniki modelowania włosów.

Staż to oczywiście przede wszystkim nowe doświadczenia związane z zawodem, ale także kontakt z kulturą, tradycją i codziennym życiem mieszkańców Walencji. To ogromne, piękne miasto ma do zaoferowania wiele atrakcji, począwszy od przepięknej architektury, poprzez wydarzenia kulturalne, rozrywkę i wspaniałą kuchnię.
Młodzież mogła obserwować liczne parady, związane z obchodami Święta patrona Walencji, Św. Wincentego, obejrzeć tradycyjne stroje, a nawet słynną bitwę na poduszki na Placu de la Virgen lub mieszkańców tańczących tango na Placu de la Reina. Niezapomnianych wrażeń dostarczyła też wycieczka rowerowa w ogrodach Turii i przebywanie na terenie zjawiskowego kompleksu Ciudad de las Artes y las Ciencias – zwanego też przez mieszkańców jako dzielnica „przyszłości”.

Mamy nadzieję, że czeka ich jeszcze mnóstwo wrażeń i nowych doświadczeń.

Brak możliwości komentowania.