Na kursie carvingu

W ramach realizowanego wspólnie z Akademią Przedsiębiorczości, Powiatem Starachowickim oraz Specjalną Strefą Ekonomiczną „ Starachowice” S.A.  projektu „Kształcimy specjalistów – rozwój edukacji zawodowej dla Starachowic II edycja”  w dniach 19-21 lutego 2021 r. odbył się kurs carvingu – rzeźbienie w owocach i warzywach.

W kursie uczestniczyła 10 osobowa grupa uczniów z klasy III c, II g, II c (zawód technik żywienia i usług gastronomicznych). Odbywał się on w siedzibie Akademii Przedsiębiorczości w Starachowicach. Szkolenie prowadził pan Grzegorz Gniech- Mistrz Polski i Mistrz Świata w carvingu- firma Carving- Gniech.

Szkolenie opierało się głównie na ćwiczeniach praktycznych. Uczestnicy zdobyli profesjonalna wiedzę z zakresu projektowania i wykonywania dekoracji w owocach i warzywach. Poznali niezbędne narzędzia stosowane w carvingu, metody przechowywania gotowych elementów rzeźbiarskich oraz sposoby naturalne i chemiczne zapobiegania ciemnieniu dekoracji warzywnych i owocowych.

Wszyscy uczestnicy zdobyli dużą wiedzę i umiejętności. Potwierdzeniem uzyskania dodatkowych kwalifikacji były otrzymane certyfikaty.

Skip to content