Kurs carvingu dla nauczycieli
W ramach realizowanego wspólnie z Akademią Przedsiębiorczości, Powiatem Starachowickim oraz Specjalną Strefą Ekonomiczną „ Starachowice” S.A. w szkole projektu „Kształcimy specjalistów- rozwój edukacji zawodowej dla Starachowic II edycja” w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego 2014-2020
w dniach 12-14.03.2021 r. nauczycielki przedmiotów zawodowych gastronomicznych pani Małgorzata Płusa i pani Monika Maciejczak uczestniczyły w szkoleniu dotyczącym sztuki rzeźbienia w warzywach i owocach popularnie zwanym carvingiem.
Wykonawcą szkolenia był pan Tomasz Choma z Tarnowskich Gór, prowadzący pan Adam Wódczyński i pan Andrzej Michałowski.
Szkolenie składało się z dwóch części:
- teoretycznej, podczas której panie zapoznały się z historią, rodzajami carvingu, doborem narzędzi i surowców do rzeźbienia. Poszerzyły wiedzę na temat metod przechowywania przygotowanych dekoracji,
- praktycznej, podczas której ćwiczyły umiejętności rzeźbienia w różnych warzywach i owocach, przygotowywały dekoracje pater i potraw.
Na zakończenie szkolenia odbył się egzamin potwierdzony otrzymanymi zaświadczeniami.
Zdobyte wiadomości i umiejętności zostaną wykorzystane podczas zajęć z młodzieżą na pracowni gastronomicznej w ramach kształconego w szkole zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. Należy wspomnieć, że carving jest jedną z dodatkowych umiejętności wpisanych w kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, która będzie rozwijana wśród Naszych uczniów.
Jako nauczyciele pragniemy przekazać Naszym uczniom jak najwięcej wiadomości i umiejętności tak aby bez problemu mogli się odnaleźć na przyszłym rynku pracy.

