Kurs baristyczny dla nauczycieli

Kurs baristyczny dla nauczycieliW ramach realizowanego wspólnie z Akademią Przedsiębiorczości, Powiatem Starachowickim oraz Specjalną Strefą Ekonomiczną „Starachowice” S.A.  projektu „Kształcimy specjalistów- rozwój edukacji zawodowej dla Starachowic II edycja”  w dniach 14-16.04.2021 r. nauczycielki przedmiotów zawodowych gastronomicznych pani Anna Pastuszka i pani Małgorzata Płusa  uczestniczyły w kursie baristycznym Igo i IIgo stopnia organizowanym przez CHOMAT Tomasz Choma Tarnowskie Góry. Trenerem prowadzącym był pan Dominik Deka.

Kurs odbywał się w szkolnej pracowni gastronomicznej. Program szkolenia obejmował część teoretyczną i praktyczną. Część teoretyczna to zapoznanie z historią odkrycia kawy, uprawą kawowca, gatunkami, odmianami i sztuką wypalania kawy. Na kursie nauczycielki poznały proces przygotowywania espresso oraz tworzenia z niego napojów, takich jak: cappuccino, lattemacchiato. Następnie zaś w sposób praktyczny przyrządzały różne rodzaje kaw oraz ozdabiały je za pomocą podstawowych wzorów (latte art). Poza tworzeniem napojów za pomocą ekspresu ciśnieniowego, poznały również przygotowywanie kaw za pomocą alternatywnych metod, takich jak dripper czy chemex. Degustacja przyrządzonej przez siebie kawy była okazją do samooceny i ucztą dla podniebienia. Było to szkolenie niezwykle ciekawe, zarówno pod względem teoretycznym jak i praktycznym.

Na zakończenie szkolenia odbył się egzamin  oraz wręczenie zaświadczeń i certyfikatów będących potwierdzeniem zdobytej wiedzy i umiejętności. Zdobyte wiadomości zostaną wykorzystane podczas zajęć z młodzieżą w ramach dodatkowej umiejętności: profesjonalne parzenie kawy w  zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.

Skip to content