Kulinarny początek roku szkolnego w ZSZ nr 1

W dniach 2-6.09.2019 r. grupa 13 uczniów z klasy IIIb kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wraz z 2 nauczycielami pogłębiała szkolną wiedzę i umiejętności na kursie dla Kucharzy w Krakowskiej Szkole Restauratorów.

Kurs zorganizowany został w ramach projektu „Kształcenie w środowisku pracy. Szkoła – CKP – Pracodawca”.

Zajęcia prowadzone były przez wykwalifikowanego Mistrza Kucharskiego – pana Rajmunda Królika,  który zawodowo z kuchnią związany jest od 2000 roku,  od wielu lat pracuje jako szef kuchni. W 2017 znalazł się w gronie szefów rekomendowanych przez przewodnik Gault&Millau, uczestnik projektu Szlak kulinarny Dolnego Śląska. Jest wielokrotnym  laureatem ogólnopolskich konkursów kulinarnych oraz autorem kilku książek, których tematyką jest carving. Gotował u boku szefów kuchni – Andrea Camastra- Restauracja Sense (gwiazdka Michelin) oraz  Karola Okrasy.

Program kursu podzielony był na dwie części. Pierwsza z nich to multimedialne szkolenie teoretyczne zawierające tematykę organizacji pracy na kuchni, BHP, GMP, GHP, elementy systemu HACCP i inne niezbędne elementy związane ze sztuką kucharską.

Część praktyczna składała się z ćwiczeń pozwalających opanować technologię przygotowania potraw ciepłych i zimnych /przystawki, zupy, dania, główne, desery/ zarówno klasycznych jak i kuchni fusion wykorzystując różne techniki obróbki termicznej. W trakcie zajęć praktycznych  uczniowie sporządzali wiele pysznych potraw m.in.: kurczak balsamico na sałacie wiosennej, tatar  klasyczny, filet z wędzonej kaczki z żurawiną i jabłkiem, krewetki na sposób prowansalski, millefueille z parmezanu  i wędzonego łososia z oliwą truflową, sałatkę z zapiekanego koziego sera, marynowanych buraczków w aromacie orzechów nerkowca, krem szpinakowo – pomidorowy w dwóch kolorach, zupę rybną a la Bouillabaisse z czosnkowym aioli, minestrone z kurczakiem, pstrąg pieczony w migdałach po młynarsku z sosem porowym, filet z kaczki w pomarańczach, zraz w sosie myśliwskim, stek z grillowanej polędwicy wołowej z masłem czosnkowym i szparagami, panna cotta z musem malinowym, tiramisu, cremebrulee, banana Split.

Po pracowitych godzinach spędzonych na kursie uczniowie wraz z opiekunami relaksowali się podziwiając piękne miasto jakim jest Kraków.Dawna stolica Polski fascynuje bogatą historią, zachwyca architektonicznym splendorem, a przy tym kusi setkami klimatycznych knajpek, barów i restauracji.

Wszyscy uczestnicy wrócili bardzo zadowoleni z kursu.Bardzo duża wiedza prowadzącego chętnie dzielącego się nią z uczestnikami kursu, świetne wspomnienia, dużo uśmiechu, przesympatyczna i smakowita atmosfera, aż szkoda, że ten czas już dobiegł końca. Ale mamy nadzieję, że w najbliższym czasie uda nam się wrócić na kolejne kursy!!!

Podczas kursu opiekę nad młodzieżą sprawowali nauczyciele: p. A. Pastuszka i p. M. Płusa.

 

Brak możliwości komentowania.