Konkurs gastronomiczny pod hasłem „Zawijańce w roli głównej”

W dniu 12 marca 2013 r. w Zespole Szkół Samochodowo-Usługowych w Skarżysku Kamiennej odbył się konkurs gastronomiczny pod hasłem „Zawijańce w roli głównej”.

Naszą szkołę reprezentowały dwie uczennice Monika Piotrowska i Marta Stanisławska z klasy II c w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego.

Zadaniem uczestników konkursu było wykonanie jednego zestawu potraw wylosowanego i przygotowanego przez organizatora. Losowania dokonał osobiście Starosta powiatu Skarżyskiego pan Michał Jędrys patron konkursu.
W zestawie potraw do wykonania znajdowały się: zupy-zalewajka, danie zasadnicze w skład, którego wchodziły zrazy zawijane w sosie korniszonowym, kluski śląskie, sałatka z kapusty czerwonej oraz naleśniki z owocami, jako deser. Na wykonanie zadania uczniowie mieli 240 minut.

Nasze uczennice, bardzo dobrze poradziły sobie z wykonaniem zadania, wykazując nie tylko zdolności kulinarne ale także organizacyjne. Potrawy przez nie wykonane były smakowite i estetycznie podane. Za udział w konkursie otrzymały dyplomy oraz drobne upominki. Opiekunem uczennic była Halina Ciszewska nauczycielka przedmiotów zawodowych.

Więcej zdjęć: SERWIS INFORMACYJNY TSK24

Skip to content