Zwycięstwo uczniów w Powiatowym Konkursie Gastronomicznym

W dniu 04 grudnia dwoje uczniów klasy III C, Weronika ZakrzewskaMikołaj Wosik pod opieką pani Emilii Nowak – Dziury, wzięło udział w VII edycji Powiatowego Konkursu Gastronomicznego organizowanego w Zespole Szkół Samochodowo – Usługowych w Skarżysku – Kamiennej. Tematem przewodnim tegorocznej edycji był „Indyk na różne sposoby”.

W konkursie wzięło udział 7 drużyn z terenu województwa świętokrzyskiego. Zmagania kulinarne młodych kucharzy oceniało jury w składzie:  Dorota Zych – Hotel Promień w Skarżysku-Kamiennej,  Łukasz Domański – Festa In Tavola w Skarżysku-Kamiennej,  Jan Maślikowski i Krzysztof Serek – restauracja Leliwa w Końskich. Ocenie podlegała smakowitość potrawy, pomysł i stopień trudności, estetyka i sposób podania, a także nakrycie stołu.

Uczniowie z naszej szkoły przygotowali  „Roladki z indyka faszerowane wątróbką drobiową, leśnymi grzybami suszonymi i kaszą gryczaną, podane z konfitowanymi ziemniakami, sosem piernikowym, musem z dyni i marynowaną szalotką”, czym zdobyli serca jury i zajęli I miejsce.  Zwycięzcy otrzymali puchar, dyplomy,  nagrody rzeczowe ufundowane przez Starostwo Powiatowe w Skarżysku – Kamiennej oraz nagrody pieniężne ufundowane przez członków jury.

Skip to content