Kawa bez tajemnic

 W dniach 6-7 maja 2019 r. grupa 15 uczniów z klasy II b technik żywienia i usług gastronomicznych wraz z 2 nauczycielami uczestniczyła w kursie baristycznym prowadzonym przez trenerów z Krakowskiej Szkoły Restauratorów.

Kurs odbywał się w szkolnej pracowni gastronomicznej. W trakcie wielogodzinnego szkolenia uczestnicy poznali różne gatunki kaw, nauczyli się obsługi ekspresu ciśnieniowego, zgłębili  tajniki perfekcyjnego przygotowania espresso, cappuccino, latte macchiato, kawy z różnorodnymi syropami, a także innych, popularnych odmian tego „boskiego napoju”.

Degustacja przyrządzonej przez siebie kawy była okazją do samooceny i ucztą dla podniebienia. Dlatego po odbytym kursie, przygotowanie kawy o najbardziej wyrafinowanym smaku nie stanowi dla uczniów żadnego problemu, a wykwintne smaki różnych kaw nie kryją tajemnic.
Zawód baristy jest coraz bardziej popularny, modny i pożądany na rynku usług gastronomicznych, bowiem coraz więcej gości hotelowych docenia naprawdę dobrą kawę.

Kurs finansowany był z funduszy europejskich w ramach projektu „Kształcenie w środowisku pracy. Szkoła-CKP-Pracodawca” a zakończył się egzaminem teoretycznym i praktycznym. Na zakończenie młodzież otrzymała zaświadczenia i certyfikaty będące potwierdzeniem zdobytej wiedzy i umiejętności.

Brak możliwości komentowania.