Technik żywienia i usług gastronomicznych

 

Dlaczego warto wybrać ten zawód?

Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód dla osób lubiących przygody ze sztuka kulinarną i dbających o zdrowe odżywianie.Wybierając ten zawód nauczysz się profesjonalnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podawania i prawidłowej obsługi konsumenta.

Rozwijający się przemysł turystyczny – powstawanie hoteli, restauracji, lokali gastronomicznych oraz coraz większe zainteresowanie „zdrową kuchnią”  stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na rynku pracy.

Kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych

Kwalifikacja 1. – HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Kwalifikacja 2. -HGT. 12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Warunki nauki – baza dydaktyczna

Zajęcia w naszej szkole odbywają się w pracowni gastronomicznej doskonale wyposażonej w profesjonalny sprzęt gastronomiczny umożliwiający rozwijanie umiejętności zawodowych oraz w pracowni obsługi konsumenta. Zajęcia praktyczne odbywają się w blokach kilkugodzinnych, podczas których uczniowie przygotowują potrawy oraz sami je konsumują dokonując oceny ich smaku i jakości.

Kursy umożliwiające uzyskanie dodatkowych kwalifikacji

W ramach realizowanego w szkole projektu „Kształcimy specjalistów – rozwój edukacji zawodowej dla Starachowic” uczniowie zdobywają dodatkowe kwalifikacje i doświadczenie zawodowe uczestnicząc w:

  • kursie barmańskim I stopnia
  • kursie baristycznym
  • dodatkowych zajęciach z języka angielskiego zawodowego
  • płatnych stażach wakacyjnych

Absolwent szkoły będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:

  • oceniania jakości żywności
  • rozpoznawania surowców potrzebnych do przygotowywania potraw i napojów
  • przechowywania żywności
  • stosowania receptur gastronomicznych
  • sporządzania i ekspedycjonowania potraw i napojów
  • rozróżniania metod utrwalania żywności
  • stosowania sprzętu i urządzeń do sporządzania i wydawania dań
  • stosowania zasad związanych z bezpieczeństwem i higiena pracy
  • stosowania zasad żywienia dietetycznego
  • planowania alternatywnych sposobów żywienia
  • planowania żywienia dla różnych grup ludności
  • rozliczania finansowego usług gastronomicznych
  • wykorzystania programów komputerowych w w organizacji produkcji gastronomicznej

Możliwość dalszego kształcenia

Technik żywienia i usług gastronomicznych może podnosić swoje kwalifikacje poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunkach:

  • Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
  • Biotechnologia
  • Dietetyka
  • Gastronomia i sztuka kulinarna
  • Hotelarstwo i gastronomia
  • Technologia żywności i żywienia człowieka
  • Żywienie człowieka i nauki konsumenckie
  • Nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii

Perspektywy zatrudnienia

Technik żywienia i usług gastronomicznych może pracować w restauracji, kawiarni, hotelu, pensjonacie, zakładzie żywienia zbiorowego, w firmach zajmujących się produkcją wyrobów spożywczych jako:

  • kucharz lub szef kuchni po zdobyciu doświadczenia
  • kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych
  • manager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych
  • manager zakładu gastronomicznego
  • organizator imprez kulinarnych
  • mistrz sztuki kulinarnej
  • pracownik firmy cateringowej
  • doradca w zakresie prawidłowego żywienia
  • organizator usług cateringowych
  • pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej

Ponadto absolwenci mogą prowadzić własna działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.

 

Brak możliwości komentowania.