Carving – sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach

Od 1.09.2017 roku w naszej szkole prowadzone są zajęcia z innowacji pedagogicznej„Carving – Dekorowanie potraw i napojów”.  Autorem programu i prowadzącym zajęcia jest nauczyciel przedmiotów gastronomicznych pani  Anna Pastuszka

Z tej oferty edukacyjnej korzystają uczniowie klasy III c kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.  Zajęcia odbywają się w profesjonalnie wyposażonej pracowni gastronomicznej, gdzie uczniowie trenują wycinanie ozdobnych elementów z owoców i warzyw oraz dekorują potrawy i napoje.

Zdobyte na zajęciach umiejętności młodzież miała okazję prezentować dekorując potrawy na przyjęcia okolicznościowe organizowane  w szkole i poza szkołą, a także podczas Forum Współpracy (2018 r),  Festiwalu Nauki (Muzeum Wielkiego Pieca) oraz Giełdy Szkół (ZSZ nr 3), a ostatnio 3.04.2019 r. na zajęciach dla Uniwersytetu Trzeciego Wieku w ZSZ nr 1.
W kursie prowadzonym metodą ćwiczeniową uczestniczyło 15 słuchaczek UTW. Grupa 7 uczniów z klasy III c pod kierunkiem pani Anny Pastuszki uczyła ich podstaw carvingu i dekorowania potraw. W czasie 2 godzin zajęć słuchaczki  zostały zapoznane z ogólną wiedzą na temat carvingu oraz wykonały wiele elementów dekoracyjnych z różnych surowców. Warsztaty odbywały się w grupach, w których uczniowie najpierw pokazywali a potem uczyli słuchaczki wykonywania dekoracji. Uczniowie zachwycili je swoimi umiejętnościami, zaangażowaniem i pozytywną energią. Panie z UTW były wdzięczne za szkolenie, dzięki któremu nabyły nowe przydatne w życiu codziennym umiejętności.

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć, na których można zobaczyć efekty pracy UTW, oraz naszych uczniów zarówno podczas cotygodniowych zajęć jak i pokazów.

Brak możliwości komentowania.